...

De weg naar een succesvol sollicitatiegesprek

Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd door de werkgever voor een sollicitatiegesprek bij je nieuwe werk. Dit kan spannend zijn, maar FlexBee zal je helpen om dit gesprek naar een succes te brengen. Door jaren van observeren en proberen hebben wij samen met ons team de beste tips voor jou op een rij gezet.

Ga voorbereid het gesprek in

Voorbereiding is de eerste stap naar een succesvol sollicitatiegesprek. Hoe beter je bent voorbereid, hoe zelfverzekerder je zult zijn.Door de exacte tijd te weten en de plaats van het gesprek, voorkom je onnodige stress voor je gesprek. Uit ervaring is gebleken dat spanningen voor je gesprek vaak zonder te merken worden meegebracht in het sollicitatiegesprek. Dit zou natuurlijk zonde zijn!

Daarnaast kan het zeker geen kwaad om wat kennis te hebben over het bedrijf zelf. Hierbij hebben we het over specifieke feiten van/over het bedrijf zoals: De geschiedenis, producten en diensten en zijn of haar concurrenten. Het lijkt misschien heel ver gezocht maar door die kennis sta je vaak een stapje voor ten opzichte van de andere sollicitanten en het laat zien dat je mee wilt denken met het bedrijf.

Als laatste maar misschien wel de beste tip voor de voorbereiding, is het goed om een aantal vragen voor te bereiden voor het gesprek. Hiermee voorkom je een monoloog en zorg je er voor dat het een veel aangenamer gesprek gaat worden.

Een sollicitatiegesprek gaat vaak volgens bepaalde richtlijnen, het kan daarom goed van pas komen om hier al enige kennis van zaken in te hebben. Zo zijn er een aantal vragen die je vooraf al lang kon voorspellen:

  • – Vertel iets over jezelf
  • – Wat zijn goede en slechte eigenschappen?
  • – Waarom wil je hier werken?

Wat je op sollicitatievragen moet beantwoorden is natuurlijk voor iedereen anders. Daarom kan het nooit kwaad om een Elevator Pitch voor jezelf te maken. Dit zal je niet alleen helpen bij de gesprek, maar zal ook in de toekomst goed van pas kunnen komen. Een elevator pitch is een korte salespitch waarbij je de ander vertelt wie je bent en wat je te bieden hebt. Voor je het weet is je tijd om. Of erger nog, je luisteraar zal vergeten waar je bent begonnen voordat je klaar bent. Maak dus een korte, maar wel een krachtige pitch.

Lichaamshouding tijdens een sollicitatiegesprek – In een sollicitatiegesprek krijgt jouw werkgever een beeld van je voordat je iets zegt. Het begint op het moment dat je omhoog reikt om zijn hand te schudden. Wees daarom voorzichtig met hoe je non-verbaal overkomt en vermijd dat je positie je negatieve punten geeft.

Handdruk – Geef een stevige handdruk, maar knijp niet zo hard dat je de vingers van de ander bezeert. Vermijd zweterige handen door ze met je broek af te vegen voordat de recruiter je oppikt. Je kunt je handen ook wassen met koud water om te voorkomen dat ze gaan zweten.

Houding – Of je nu bij de receptie wacht of met een recruiter praat, schudt de hand, maar schud niet zo hard dat je onderuitgezakt in je stoel zit. Zorg ervoor dat je rug recht is als je loopt. Oefen voor een spiegel als je niet weet welke houding je automatisch aanneemt.Houd tijdens het zitten uw handen op uw knieën of op de tafel. Praten met je handen is niet erg, zolang je het maar niet te vaak doet.

Praten- Praat langzamer dan je normaal zou doen. Niet dat je wilt overkomen als een sloom persoon, maar gespannen mensen praten nu eenmaal sneller dan ze normaal doen. Als jij dus bewust iets langzamer praat dan voor je gevoel normaal is, is de kans groot dat je juist op een gemiddeld tempo praat.

Oogcontact – Kom zelfverzekerd over, kijk je de recruiter aan. Maak oogcontact, maar houd het natuurlijk en maak er geen staarwedstrijd van. Heb je een gesprek met twee mensen? Kijk ze dan afwisselend aan zonder schichtig met je ogen heen en weer te schieten. Vind je het lastig om iemand direct in de ogen te kijken? Kijk dan naar de plek tussen de wenkbrauwen. Voor de recruiter lijkt het dan net of je hem recht aankijk

Succes!

Met onze tips hebben wij er namens FlexBee alles aan gedaan om jouw sollicitatiegesprek in goede banen te leiden. Nu is het jouw taak om het beste van jezelf te laten zien. Probeer je zenuwen in bedwang te houden. Onthoud dat het sollicitatiegesprek belangrijk is, maar de echt belangrijke dingen in het leven zijn veel groter. Het is maar een moment in het leven dat je toch wel zal overleven. Het is belangrijk dat je er met een glimlach naar terug kunt kijken, ook als het heel slecht gaat. Met onze tips zal je het zeker goed gaan doen, ben daar bewust van.

En onthoud: je gespannen voelen is normaal en gezond!

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.