Je hoort het steeds vaker van familie, vrienden of je buren: iemand werkt als zzp’er. Maar wat houdt dit precies in? Verdien je op deze manier meer in de maand? Heb je wel zekerheid op een baan? Ben je als zzp’er beter af dan iemand in loondienst? Deze laatste vraag is helaas niet zo eenvoudig te beantwoorden en het antwoord zal per persoon en situatie dan ook verschillend zijn. Wij proberen het allemaal zo duidelijk mogelijk uit te leggen in deze blog!
Volgens het CBS zijn steeds meer werkenden zzp’ers. Zoals je kan zien in onderstaand tabel zijn er in 2021 maar liefst 1,1 miljoen zzp’ers. Hier bovenop heb je ook nog circa 300.000 zzp’ers met personeel in dienst. In vergelijking met 2013 is dit een grove toename van circa 180 duizend zzp’ers.
Het blijkt dus dat deze nieuwe manier van werken steeds populairder wordt. Benieuwd naar de verschillen? Nieuwsgierig naar wat bij jou past? Lees verder…
Een belangrijke vraag die je jezelf kan afvragen voordat je gaat overwegen om als zzp’er door te gaan is: Beschik jij over de juiste vaardigheden en ben jij geschikt om de verantwoordelijkheden te kunnen dragen die komen kijken bij het zijn van zzp’er? Het zzp schap moet vooral bij je manier van werken en je persoonlijkheid passen.
Verschil zzp en loondienst
Zodra je in loondienst werkt sta je onder contract bij jouw bedrijf. Dit houdt in dat je werkt onder voorwaarden van een arbeidsovereenkomst. In een arbeidsovereenkomst staan de afspraken tussen u en uw werkgever. U heeft alleen een arbeidsovereenkomst (arbeidscontract) als u in dienst bent van een werkgever en loon krijgt. Als je in loondienst werkt heb je financiële zekerheid, hiermee bedoelen we dat je elke maand op een vaste dag loon uitgekeerd krijgt. Daarnaast worden zaken zoals verzekeringen, pensioen en vakantiegeld voor jou geregeld. Loondienst kan je zien als een echt scheiding tussen werk en privé. Zodra je klaar bent met werken zitten je werkuren erop en ben je niet meer verplicht om zaken af te handelen in je vrije tijd. Als je in loondienst werkt, dan geeft je werkgever aan wat je waar moet gaan doen, binnen welk tijdsbestek en voor welke prijs. Dit zorgt er helaas wel voor dat je onder loondienst minder geniet van je vrijheid. Samengevat staat loondienst voor veel financiële zekerheid en genoeg rechten (jouw werkgever mag je niet zomaar ontslaan door de arbeidsovereenkomst).
Zodra je als zzp’er of freelancer werkt (geen verschil tussen beide begrippen), dan ben jij je eigen baas. Als zzp’er dien jij jezelf in te schrijven bij de KVK (kamer van koophandel) als eenmanszaak. Dit houdt in dat je je eigen onderneming hebt en dus ook zelf je klussen moet binnenhalen.
Bijvoorbeeld: ben jij nou heel goed in schilderen? Dan kan jij op facebook of langs de deuren gaan zoeken naar mensen die dringend een schilder nodig hebben. Zodra je iemand gevonden hebt die jou hulp nodig heeft, dan kan jij jou eigen tarief hiervoor vragen. Achteraf dien je wel je eigen facturen te sturen en je administratie bij te houden wie wat betaald heeft.
Op deze manier heb je flexibele werktijden, kies je je eigen werkterrein en doelgroep én je hebt zelf het laatste woord over jouw tarieven. De nadelen van dit “sprookje” zijn de financiële onzekerheid, administratie en de vele concurrentie. Daarnaast ben jij zelf verantwoordelijk voor jouw pensioen en verzekeringen (iets dat heel vaak vergeten wordt). Jij bent het gezicht van het bedrijf en je kunt je niet verstoppen achter een werkgever. Niet voor het regelen van werk, niet voor het te woord staan van de klant bij klachten en niet om ervoor te zorgen dat klanten facturen op tijd en volledig betalen. In de afbeelding hieronder hebben wij nog even de belangrijkste zaken op een rijtje gezet.
Naast de definities van loondienst en zzp’er, zijn er een aantal zaken en dilemma’s die je moet overwegen zodra je de keuze gaat maken. Namelijk:
● Ben je een persoon van meer zekerheid of avontuur?
Zoals eerder besproken; werk je in loondienst dan krijg je netjes iedere maand hetzelfde bedrag gestort (exclusief bonussen etc.). Ook als je ziek bent krijg je netjes betaald. Word je ontslagen? Dan wacht er een WW-uitkering op je. Het pensioen wordt automatisch voor je opgebouwd. Werk je als freelancer dan is elke maand maar weer de vraag hoeveel je op je rekening krijgt. Dit is afhankelijk van het aantal geaccepteerde klussen en gevraagde uurtarieven. Echter, zodra jij het de hele maand druk hebt gehad als freelancer is de kans erg groot dat dit salaris een stukje hoger ligt dan het salaris in loondienst. Je kan namelijk voor elke klus vragen zoveel jij wilt.
● Ben je een persoon die graag samen werkt met dezelfde mensen of houd je ervan om veel nieuwe mensen te leren kennen?
Werk je in loondienst, dan heb je vaak dezelfde collega’s om je heen. Je werkt doorgaans in vaste teams op vaste afdelingen. Gestructureerd en helder. Zodra je als freelancer aan de slag gaat ben je vaak alleen op pad en leer je telkens nieuwe mensen kennen. Natuurlijk is dit in elke situatie anders en kan jij ook klussen aannemen waar je wel vaste collega’s om je heen hebt. Over het algemeen is er wel een verschil qua sociale banden als werknemer in loondienst of freelancer.
● Ben je een persoon die graag van 9 tot 5 werkt en daarna helemaal vrij of ben je liever flexibel in wanneer je bezig bent met je baan?
Werk je in loondienst dan sluit je de deur van het kantoor om 5 uur en laat je je werk achter je. Je spreekt er hooguit nog even over tijdens het eten en daarna is het dan toch echt klaar voor de dag. Zodra je aan de slag gaat als freelancer kan het zijn dat je na werktijden soms nog wordt benaderd voor wat vragen of even je administratie moet bijwerken. Daarnaast kan je zelf bepalen wanneer je dit doet en hoelang je erover doet.
● Tot slot, er is natuurlijk géén goed of fout
Via deze blog wil ik helemaal niemand overtuigen van een bepaald standpunt. Voor het maken van een goede keuze tussen freelancer of in loondienst werken, is het alleen belangrijk dat je goed begrijpt wat naast de vele voordelen, de risico’s en eventuele consequenties van beide zijn.